En mästare i reaktionsförmåga med fäktning

Det började med spelen Quake och The Dome i ungdomsåren. Jag ville såklart bli bättre och bättre och försökte hitta sätt att få snabbare reaktionsförmåga. Sedan råkade jag titta på en film med fruktansvärt coola duellscener och min roligaste träning någonsin tog fart – fäktning. Idag är jag distriktsmästare i värja och oslagbar i Quake!

Eftersom fäktningssporten är så vansinnigt rolig tänkte jag försöka få dig att testa. Du får suverän styrka, spänst, snabbhet och koncentrationsförmåga. Gillar man kultur, historia och traditioner finns det hur mycket som helst att lära om fäktning. Inte gör det ont heller, som vissa tror. I värsta fall kan man få ett blåmärke.

Det finns tre klasser med lite olika regler – sabel, florett och värja. Jag började med florett (vanligt som lärovapen) men gick över till värja, som mer kopplas ihop med den klassiska duellen. Där gäller det att träffa först och hela kroppen är träffyta. Först lär man sig att använda vapnet för att göra attacker, finter och parader. Sedan lär man sig förflyttning på pisten (fäktbanan). På träning fäktar alla tillsammans. På tävling fäktar man dock i olika klasser, åtminstone än så länge. Man mot man eller kvinna mot kvinna. Individuellt eller i lag.

I Sverige finns det 5000 medlemmar fördelat på 50 föreningar. Du borde alltså inte ha så långt till en klubb och det är vanligt med vuxna nybörjare. Det kostar 200-1.500 kronor per termin, beroende på klubb, men för nybörjare och ungdomar är det billigare. Du kan låna utrustning – mask över huvudet, fäktväst, underväst, knäbyxor, handske, strumpor och skor. Prova!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *